Ovesná kaše s ovocem a čokoládovým topingem

Ingredience: rýže, mléko, cukr krupice, sůl, ovoce.

Postup: rýži přebereme a vypereme. Mléko osolíme, přidáme, krupicový cukr, rýži a vaříme až je rýže měkká. Pro bezpečnou přípravu pokrmu musíme kaši tepelně upravovat po dobu zabezpečující zdravotní nezávadnost. 

Čokoládový toping: mléko, máslo, cukr, pudinkový prášek a kakao smícháme a ve vodní lázni mícháme do ztuhnutí pudinku - nesmí přijít k varu. Přejeme dobrou chuť.


Kuřecí prsa a la báseň

Ingredience: kuřecí prsa, cibule, kořenová zelenina, smetana, sůl , pepř, koření na kuře.

Postup: Kuřecí prsa naklepeme, nakořeníme.  Osmažíme a poklademe na plech. Na pánvi si osmažíme cibulku , přidáme zeleninu a dusíme do měkka . Poté zalijeme smetanou a necháme provařit, dochutíme solí. Hotovou směs pokládáme na plátky masa a dáme zapéct. Přejeme dobrou chuť.


Svíčková na smetaně, houskový knedlík

Ingredience: mrkev, celer, petržel, cibule, máslo, hovězí maso, slanina, bobkový list, nové koření, sůl, pepř, smetana ke šlehání, mléko, mouka hladká.

Postup: Kořenovou zeleninu očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Hovězí maso důkladně prošpikujte slaninou tak, aby nevyčnívala. Do většího pekáče vložte třetinu zeleniny, prošpikované maso a koření. Zalijeme rozpuštěným máslem. Maso zasypte zbytkem zeleniny. Troubu předehřejte na 160 °C. Vložte do ní pekáč s masem a zeleninou. Pečte 10 minut bez podlévání. Osolte a podlijte vroucí vodou nebo vývarem. Za občasného podlévání pečte doměkka. Upečené maso s kořením vyjměte. Zeleninu rozmixujte dohladka. Mouku rozmíchejte ve smetaně s mlékem. Vlijte do rozmixované zeleniny a nechte chvíli provařit. Osolte dle potřeby a případně dochuťte kysanou smetanou. Omáčku můžete také mírně přisladit. Přejeme dobrou chuť.


Švestkové táče

Ingredience: mléko, mouka, droždí, vejce, sůl, máslo, švestky,

Postup: připravíme si mouku, máslo , vejce, sůl, cukr, přidáme nakynutý kvásek. Vše promísíme, zpracujeme těsto, které necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dílky ze kterých tvarujeme koláče. Na ně poté pokládáme nakrájené Švestky. Posypeme drobenkou a dáme péct. Přejeme dobrou chuť.


Holandský řízek s bramborovou kaší

Ingredience: mleté maso, sůl, sýr, pepř, brambory.

Postup: Omyté maso a sýr jemně umeleme, přidáme sůl, mléko, promícháme a uložíme do chladničky na 30-60 minut. Ze směsi tvarujeme ploché oválné řízky o síle 1 cm. Řízky obalíme v mouce, v rozšlehaných vejcích s mlékem, strouhance a smažíme na rozpáleném tuku po obou stranách do zlatova. Pro bezpečnou přípravu pokrmu musíme maso tepelně upravovat po dobu zabezpečující zdravotní nezávadnost. Ihned podáváme nebo uchováváme při teplotě nejméně 60 °C. Přejeme dobrou chuť.


Játra na cibulce

Ingredience: vepřová játra, olej slunečnicový, cibule, kmín mletý, tymián čerstvý, vývar, sůl, pepř, máslo.

Postup: Játra nakrájejte na nudličky. Cibuli nakrájejte na kostičky. Na oleji v pánvi opékejte cibuli, až zesklovatí. Přidejte kmín a po chvíli játra. Opékejte je asi 5 minut, přidejte snítku tymiánu, zalijte vývarem a zvolna duste asi 15 minut – ne déle, byla by čím dál tím tvrdší. Osolte, opepřete a v horké omáčce rozpusťte máslo. Přejeme dobrou chuť.


Bavorské vdolky

Ingredience: mouka polohrubá, cukr krystal, tuk rostlinný, sůl, vejce, droždí, mléko, tuk na smažení, švestková povidla nebo marmeláda nebo džem, tvaroh tvrdý, smetana zakysaná 15% nebo bílý jogurt, cukr moučka.

Postup: Z části vlažného mléka, cukru, mouky, droždí uděláme kvásek, který necháme vykynout. Do nádoby na hnětení dáme mouku, vejce, sůl, kvásek, ohřáté mléko a rozpuštěný tuk a zaděláme těsto, které necháme vykynout. Z těsta tvoříme kuličky, které zmáčkneme a necháme vykynout. U vykynutých vdolků promáčkneme střed a promáčknutou stranou vkládáme do horkého tuku. Smažíme po obou stranách dozlatova. Smažené vdolky mažeme povidly nebo marmeládou (džemem), sypeme strouhaným tvarohem a zdobíme smetanou nebo lžičkou bílého jogurtu oslazeného cukrem. Pro bezpečnou přípravu pokrmu musíme vdolky tepelně upravovat po dobu zabezpečující zdravotní nezávadnost. Ozdobené vdolky ihned podáváme. Přejeme dobrou chuť.

Fazolové lusky na smetaně

Ingredience: mouka, mléko, sůl, ocet, cukr, smetana, fazolové lusky.

Postup: připravíme si světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem. Ochutíme solí, cukrem a octem. Provaříme, přidáme smetanu a fazolové lusky. Vše necháme ještě povařit a máme hotovo. Přejeme dobrou chuť.


Ragú z červené čočky

Ingredience: červená čočka ,cibule ,mrkev, petržel, řapíkatý celer, česnek, krájená rajčata a rajčatový protlak, ajvar jemný, zeleninový bujón ,oregano, bobkový list a skořice podle chuti.

Postup: Cibuli orestujeme téměř do zlatova. Dále přidáme mrkev, petržel a řapíkatý celer nakrájený na kostičky, vše společně opékáme asi 10 minut. Na poslední 2 minuty dáme do pánve prolisovaný česnek. Poté vmícháme čočku. Jakmile se čočka obalí tukem, přidáme krájená rajčata, rajčatový protlak a ajvar. Takto připravený základ zalijeme zeleninovým bujonem a vývarem z bobkového listu. Směs přivedeme k varu, snížíme teplotu a necháme cca 20 minut probublávat. Čočka by měla změknout a směs zhoustnout. Podle chuti přidáme oregano a skořici. Ragú podávejte nejlépe se špagetami uvařenými podle instrukci na obale, posypané sýrem. Rada: červenou čočku lze také uvařit zvlášť a na závěr ji do omáčky přimíchat. Přejeme dobrou chuť.


Zapečené kuřecí prsa s brokolicí a sýrem

Ingredience: kuřecí prsa, brokolice, sůl, pepř, sýr.

Postup: Nakrájená kuřecí prsa na plátky nakořeníme, opečeme na pánvy a rozložíme na plech. Na plátky dáme uvařenou brokolici, posypeme sýrem a dáme zapéct. Přejeme dobrou chuť.


Marocký kuskus se zeleninou a mátovým pestem

Ingredience: kuskus, rajčata, cuketa, paprika, lilek, máta, česnek,

Postup: kuskus vysypeme na plech a zalijeme horkým vývarem v poměru 1:1 (případně vodou). Necháme odstát cca 30 minut do změknutí. Mezitím si nakrájíme zeleninu na kostičky a zprudka ji orestujeme na olivovém oleji. Zeleninu přidáme do kuskusu a dochutíme solí. Nakonec přidáme mátové pesto - mátu, olej a česnek rozmixujeme v mixeru do hladka. Přejeme dobrou chuť.


Honzovy buchty

Ingredience: mléko, cukr moučka i krystal, sůl, droždí, vejce, povidla, olej.

Postup: Z části vlažného mléka, cukru, mouky a droždí uděláme kvásek, který necháme vykynout. Do nádoby na hnětení dáme mouku, vejce, sůl, cukr, rozpuštěný tuk, kvásek, vlažné mléko a zaděláme těsto, které necháme vykynout. Těsto rozdělíme na díly, plníme náplní a skládáme do vymaštěného pekáče. Buchty peroutkou potíráme olejem, aby se neslepily, necháme je opět vykynout a upečeme dozlatova. Pro bezpečnou přípravu pokrmu musíme buchty tepelně upravovat po dobu zabezpečující zdravotní nezávadnost. Po prochladnuti buchty vyklopíme a pocukrujeme moučkovým cukrem. Přejeme dobrou chuť.


Hrášek po benátsku

Ingredience: mražený hrášek, olej, sůl, mletý pepř, těstoviny, šunka, tvrdý sýr.

Postup: Na horký olej vložíme hrášek, osolíme, opepříme a podlijeme trochou horké vody a dusíme doměkka, přidáme nakrájenou šunku a podusíme. Těstoviny uvařené v osolené vodě promastíme trochou oleje. Hrášek se šunkou promícháme s těstovinami a strouhaným sýrem. Přejeme dobrou chuť.