Ovesná kaše s ovocem a čokoládovým topingem
Ingredience: rýže, mléko, cukr krupice, sůl, ovoce.
Postup: rýži přebereme a vypereme. Mléko osolíme, přidáme, krupicový cukr, rýži a vaříme až je rýže měkká. Pro bezpečnou přípravu pokrmu musíme kaši tepelně upravovat po dobu zabezpečující zdravotní nezávadnost.
Čokoládový toping: mléko, máslo, cukr, pudinkový prášek a kakao smícháme a ve vodní lázni mícháme do ztuhnutí pudinku - nesmí přijít k varu. Přejeme dobrou chuť.
Kuřecí prsa a la báseň
Ingredience: kuřecí prsa, cibule, kořenová zelenina, smetana, sůl , pepř, koření na kuře.
Postup: Kuřecí prsa naklepeme, nakořeníme. Osmažíme a poklademe na plech. Na pánvi si osmažíme cibulku , přidáme zeleninu a dusíme do měkka . Poté zalijeme smetanou a necháme provařit, dochutíme solí. Hotovou směs pokládáme na plátky masa a dáme zapéct. Přejeme dobrou chuť.
Švestkové táče
Ingredience: mléko, mouka, droždí, vejce, sůl, máslo, švestky,
Postup: připravíme si mouku, máslo , vejce, sůl, cukr, přidáme nakynutý kvásek. Vše promísíme, zpracujeme těsto, které necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dílky ze kterých tvarujeme koláče. Na ně poté pokládáme nakrájené Švestky. Posypeme drobenkou a dáme péct. Přejeme dobrou chuť.
Holandský řízek s bramborovou kaší
Ingredience: mleté maso, sůl, sýr, pepř, brambory.
Postup: Omyté maso a sýr jemně umeleme, přidáme sůl, mléko, promícháme a uložíme do chladničky na 30-60 minut. Ze směsi tvarujeme ploché oválné řízky o síle 1 cm. Řízky obalíme v mouce, v rozšlehaných vejcích s mlékem, strouhance a smažíme na rozpáleném tuku po obou stranách do zlatova. Pro bezpečnou přípravu pokrmu musíme maso tepelně upravovat po dobu zabezpečující zdravotní nezávadnost. Ihned podáváme nebo uchováváme při teplotě nejméně 60 °C. Přejeme dobrou chuť.
Fazolové lusky na smetaně
Ingredience: mouka, mléko, sůl, ocet, cukr, smetana, fazolové lusky.
Postup: připravíme si světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem. Ochutíme solí, cukrem a octem. Provaříme, přidáme smetanu a fazolové lusky. Vše necháme ještě povařit a máme hotovo. Přejeme dobrou chuť.
Ragú z červené čočky
Ingredience: červená čočka ,cibule ,mrkev, petržel, řapíkatý celer, česnek, krájená rajčata a rajčatový protlak, ajvar jemný, zeleninový bujón ,oregano, bobkový list a skořice podle chuti.
Postup: Cibuli orestujeme téměř do zlatova. Dále přidáme mrkev, petržel a řapíkatý celer nakrájený na kostičky, vše společně opékáme asi 10 minut. Na poslední 2 minuty dáme do pánve prolisovaný česnek. Poté vmícháme čočku. Jakmile se čočka obalí tukem, přidáme krájená rajčata, rajčatový protlak a ajvar. Takto připravený základ zalijeme zeleninovým bujonem a vývarem z bobkového listu. Směs přivedeme k varu, snížíme teplotu a necháme cca 20 minut probublávat. Čočka by měla změknout a směs zhoustnout. Podle chuti přidáme oregano a skořici. Ragú podávejte nejlépe se špagetami uvařenými podle instrukci na obale, posypané sýrem. Rada: červenou čočku lze také uvařit zvlášť a na závěr ji do omáčky přimíchat. Přejeme dobrou chuť.
Marocký kuskus se zeleninou a mátovým pestem
Ingredience: kuskus, rajčata, cuketa, paprika, lilek, máta, česnek,
Postup: kuskus vysypeme na plech a zalijeme horkým vývarem v poměru 1:1 (případně vodou). Necháme odstát cca 30 minut do změknutí. Mezitím si nakrájíme zeleninu na kostičky a zprudka ji orestujeme na olivovém oleji. Zeleninu přidáme do kuskusu a dochutíme solí. Nakonec přidáme mátové pesto - mátu, olej a česnek rozmixujeme v mixeru do hladka. Přejeme dobrou chuť.